15 հետաքրքիր փաստ վարունգի մասին
Ամառային ճաշացանկն առանց վարունգի դժվար է պատկերացնել, իսկ ի՞նչ գիտեք այս հետաքրքիր բանջարեղենի մասին: 1. Վարունգի հայրենիքը Հիմալայների ստորոտն ու Հնդկաստանն են, այնտեղ վարունգը հիմա էլ աճում է որպես վայրի բույս: 2. Որպես բանջարեղենային կուլտուրա վարունգն սկսել են մշակել 6 հազար տարի առաջ: 3. Աշխարհում վարունգի խոշորագույն արտադրողը Չինաստանն է: 4. Բուսաբանության տեսանկյունից վարունգի պտուղները պատկանում են դդմազգիների ընտանիքին, ինչն էլ իր հերթին մոտ է հատապտուղներին: Այսպիսով, ըստ էության, վարունգը միրգ է: 5. Շատերը կարծում են, թե ինչքան փոքր է վարունգն, այնքան համեղ է, իրականում փոքրերը խակ են, իսկ դեղինները՝ լիարժեք հասած: 6. Այն ամենատարօրինակ մթերքներից է: Այն միրգ է, որը մենք ուտում ենք խակ վիճակում՝ բանջարեղենի տեղ դնելով: 7. Վարունգի մեկ կգ-ում կա ընդամենը 150 կկալ, ինչի շնորհիվ այն ամենադիետիկ մթերքներից է: 8. Այն բարձրացնում է ախորժակը, դյուրացնում սննդամթերքի յուրացումն ու մարսողությունը: 9. Վարունգը հակացուցված է ստամոքսի խոց և գաստրիտ ունեցողներին, քանի որ ավելացնում է ստամոքսահյութի թթվայնությունը: 10. Վարունգը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ ու հանքանյութեր, այդ թվում՝ B2, B6, C և PP, ինչպես նաև՝ ֆոսֆոր, մագնիում, կալցիում, երկաթ, կալիում, կրեմնիում: 11. Վարունգում կա մեծ քանակությամբ մանրաթել, որը թեև չի յուրացվում օրգանիզմի կողմից, բայց կարգավորում է ստամոքսի աշխատանքը և դուրս է հանում խոլեստերինը: 12. Իրանում քաղցրավենիքների հետ մեկտեղ մատուցում են նաև վարունգ: Սա այն եզակի երկրներից է, որտեղի խոհանոցում վարունգը համարվում է միրգ: 13. Վարունգի թարմ հյութը կարող է բուժել հազը: 14. Աշխարհում կա վարունգի 2 արձան՝ բելառուսական Շկլով և ուկրաինական Նեժինե քաղաքներում: 15. Խաղաղօվկիանոսյան հեռավոր կղզիներում վարունգը իսկական համադամ կերակուր է: Աբորիգենները վարունգը փաթաթում են բանանի տերևների մեջ և թաղում հողում՝ պահուստավորելով ոչ բերրի տարիների համար: |