Երեխաների համար ձմերուկի օրական չափաբաժինը կազմում է 80-150 գրամ, իսկ մեծահասակների համար՝ 500 գրամ։ Ընդ որում՝ հատապտուղը պետք է օգտագործել առանց ածխաջրածիններ պարունակող այլ մթերքների հետ խառնելու, հայտնել են բժիշկները:
«2-3 տարեկան երեխայի համար ձմերուկի չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 80-100 գրամը, 3-6 տարեկանում չափաբաժինը կարելի է ավելացնել՝ մինչև 150 գրամ»,- ասել է մանկաբույժ Մարինա Լերմանը:
Նա ընդգծել է, որ մինչև 2 տարեկան երեխաներին խորհուրդ չի տրվում ձմերուկ ուտելը, քանի որ այն կարող է սննդային ալերգիա առաջացնել:
Իր հերթին, բժիշկ-թերապևտ Ելենա Տիխոմիրովան նշել է մեծահասակների համար ձմերուկի օրական չափաբաժինը: Այսպիսով, 1 օրում խորհուրդ է տրվում ուտել ոչ ավելի, քան 500 գրամ ձմերուկ, սակայն այն դեպքում երբ միաժամանակ այլ ածխաջրեր չեն օգտագործվում. Ընդ որում, բժիշկը նշել է, որ ձմերուկ կարելի է ուտել օրվա ցանկացած ժամին, բայց ոչ քնելուց առաջ։
«Չարժե միանգամից 1 կգ ձմերուկ ուտել, քանի որ մեր օրգանիզմը չի կարող միաժամանակ 60 գրամ մաքուր ածխաջուր յուրացնել։ Կստացվի այնպես, որ այն կյուրացնի 20-30 գրամը, իսկ մնացածը կվերածվի ճարպի»,-պարզաբանել է Տիխոմիրովան։