Խնդրում ենք սպասել...

Ի՞նչ ենք ուտում, հագնում, դիտում

«Ամենահամով խինկալին պատրաստում են Ջավախքի հայերը». «Известия»

14:20, հինգշաբթի, 15 փետրվարի, 2018 թ.
«Ամենահամով խինկալին պատրաստում են Ջավախքի հայերը». «Известия»

Վրաստանի Սամցխե Ջավախեթիի (հայերեն անվանումը՝ Ջավախք) բնակիչները վրացական ավանդական խինկալիի պատրաստման իրենց բաղադրատոմսն ունեն:

«Այստեղ յուրաքանչյուր ընտանիքում սագ են պահում, որոնց միսը ձմռանը հատուկ բաղադրատոմսով է պատրաստվում: Նախապես այն համեմում են աղով, չորացնում արևի տակ: Ապա, արդեն ձմռանը, մսից տարբեր ուտեստներ են պատրաստում, այդ թվում՝ խինկալի»,- գրում է «Известия» պարբերականը՝ Վրաստանի տարբեր շրջաններում խինկալիի պատրաստման բաղադրատոմսերին նվիրված իր հոդվածում:

Պարբերականի հրապարակման համաձայն՝ սագի մսով պատրաստված խինկալիները տարբերվում են իրենց համային հատկանիշով, ինչպես նաև չափով. դրանք բավականին փոքր չափերով են պատրաստում, շերտերով դնում են կաթսայի մեջ և ջրով ծածկում: Ապա մատուցում են սխտորի սոուսի հետ:

Նշվում է նաև, որ Ջավախքի հայերի պատրաստած խինկալիի գլխավոր բաղադրիչը հալեցրած կարագի վրա տապակված սոխն ու մածունն են:

42610 | 0
Facebook