Եվրոպայում և ԱՄՆ-ում կարամելից պատրաստված ձողիկը` ձեռնափայտի տեսքով, համարվում է տոների և հատկապես Սուրբ ծննդի ավանդական քաղցրեղեններից մեկը: Դասական կարամելե ձեռնափայտը եղել է սպիտակ գույնի` կարմիր գծերով, և ունեցել է դարչինի կամ անանուխի համ: Այժմ այն պատրաստում են բազմաթիվ այլ համերով ու գույներով:
Այս քաղցրեղենի ամենավաղ տարբերակները եղել են շաքարի սպիտակ ձողիկներ, սակայն 18-րդ դարում դրանք ձեռք են բերել ձեռնափայտի տեսք ու տարածվել ամբողջ Եվրոպայում:
Դրանք պատրաստել են հրուշակագործներն, ամբողջ աշխատանքն իրականացվել է ձեռքով ու պահանջել մեծ վարպետություն: Սակայն հիմա այս քաղցրեղենի պատրաստման աշխատանքը հիմնականում ավտոմատացված է: